git – Инсталиране

В момента, Git (произнася се гит) не е инсталиран по подразбиране на всяка Linux дистрибуция или друга операционна система. Така че, преди да използваме Git, трябва да го инсталираме. Стъпките за инсталиране на Git зависят от операционната система и нейната версия. Тази статия описва как да инсталираме Git под Linux, Mac и Windows.

Бинарни Linux дистрибуции

Повечето Linux системи предоставят прекомпилирани пакети, улеснявайки инсталирането на нови програми. Всеки пакет определя неговите зависимости, а програмата за управление на пакетите инсталира тези предпоставки (автоматично) с един замах.

Debian/Ubuntu

На повечето Debian и Ubuntu системи, Git се предоставя като колекция от пакети, където всяка от тях може да се инсталира самостоятелно в зависимост от нуждите. Преди 12.04, основният пакет се наричаше git-core. В момента името на пакета е просто git, а документацията е налична в git-doc. Други интересни пакети са:

git-arch, git-cvs, git-svn

При нужда прехвърляне на проект от Arch, cvs или svn към Git и обратно, инсталирайте един от тези пакети.

git-gui, gitk, gitweb

Ако искаме да разглеждаме хранилището в графична среда или уеб браузер, инсталираме пакет в зависимост от нуждите. git-gui е Tcl/Tk графичен потребителски интерфейс за Git; gitk е друг Git браузер, написан на Tcl/Tk, но фокусиран върху визуализацията в проекта. Gitweb е написан на Perl и показва Git хранилището чрез браузер.

git-email

Изпраща Git ъпдейти, чрез електронна поща, често срещана практика в някои проекти.

git-deamon-run

За да споделите своето хранилище, инсталирайте този пакет. Създава се демон, който позволява споделяне на хранилище, чрез анонимни заявки.

Тази команда инсталира важните Git пакети (apt-get като root).

sudo apt-get install git git-doc gitweb git-gui gitk git-email git-svn

Други бинарни дистрибуции

За да инсталираме Git на други Linux дистрибуции, трябва да намерим подходящият пакет и инсталираме чрез пакетният мениджер.

Например, Gentoo системи, използваме emerge.

sudo emerge dev-util/git

Fedora, използваме yum.

sudo yum install git

Имайте предвид, че като Debian, някои дистрибуции разделят Git на различни пакети. Ако в системата липсва определена Git команда, може да се наложи инсталирането на допълнителен пакет. За да се уверите, че имате последна версия пакети, след като Git е инсталиран, git --version.

Mac

Има два лесни начина да инсталираме Git на Mac. Най-лесният е да използваме графичен инсталатор, който може да изтеглим от Google Code. Другият начин е да инсталираме Git чрез MacPorts. Ако имате MacPorts инсталиран, инсталирайте Git чрез:

sudo port install git-core +svn +doc +bash_completion +gitweb

Windows

Проектът msysGit има една от най-лесните инсталационни процедури. Просто изтеглете exe файла и го стартирайте. След инсталацията, имаме терминал версия (включително ssh клиент) и стандартно gui.